Dobro je znati – Ovo su osnovne razlike između mokrog i suhog usisavača

Brojni uređaji za čišćenje doma uvelike olakšavaju i ubrzavaju sam proces čišćenja. Ova tvrdnja posebno se ističe kada je riječ o kućnim usisivačima.

U ovome blogu pročitajte

usisavanje

Tijekom godina usisivači su se uvelike razvili kako po veličini, stilu i težini tako i po vrsti materijala koji mogu pokupiti. Usisivači su se u početku koristili isključivo za čišćenje suhih površina, no evolucija mokrog usisavača učinila je korak naprijed.

Što je suhi usisivač?

Suhi usisivač, kao što mu samo ime kaže, namijenjen je samo za usisavanje suhih nečistoća. Treba izbjegavati korištenje suhog usisivača za čišćenje mokrih površina, bez obzira koliko male one bile. Suhi usisavači koriste se za usisavanje prljavštine i prašine koje se nalaze na podu i tepihu, ali jednostavno će pokupiti i svu prašinu s namještaja i presvlaka. Sva prljavština sakuplja se u posebnu vrećicu za usisavač ili spremnik.

Koji suhi usisivač kupiti?

Suhi usisavač sadrži filtere koji omogućuju da zrak u vašem domu bude svjež i čist. Postoje i usisivači dizajnirani s HEPA filterom ili s UV svjetlom koji pomaže očistiti zrak, ali i eliminirati velik broj bakterija koje se nalaze u vašem domu. Prije odluke o kupovini provjerite vrstu filtera na usisivaču.

Što je to mokro usisavanje?

Mokri usisivač poznat pod nazivom ‘wet-vac’ dizajniran je na način koji omogućuje sakupljanje tekućine u vodonepropusnom spremniku. Na vrhu usisivača nalazi se vakuumski usisnik, a spremnik za prikupljanje nalazi se ispod njega. Električne komponente mokrih usisivača dizajnirane su i zaštićene od prljavštine koja prolazi kroz usisni uređaj kako ne bi došlo do kratkog spoja. S mokrim usisivačem lako ćete očistite uobičajenu prljavštinu ili lokvu prolivene tekućine sa poda.

Najveća razlika između mokrog i suhog usisavača

I mokri i suhi usisivači koriste isti proces za usisavanje materijala, međutim, dizajn usisnog uređaja potpuno je drugačiji. Mokri usisivač je vodootporan – s velikom nepropusnom posudom koja prikuplja vodu i prljavštinu. Za razliku od toga, suhi usisivač dizajniran je za usisavanje isključivo suhe prljavštine u papirnatu ili sintetičku vrećicu ili spremnik. Suhi usisivač ne smije doći u doticaj s vodom jer će na taj način oštetiti usisni uređaj.

Prednosti suhog usisavanja

Suhi usisavač omogućuje praktičnije usisavanje tepiha jer je dizajniran s dugom ručkom i nastavcima koji omogućavaju lakše kotrljanje po tepihu. Obično sadrže i četke s čekinjama koje se vrte dok usisivač radi, dok mokri usisivač čini samo obično crijevo s priključcima. To uvelike pomaže pri povlačenju prljavštine, kose i drugih krhotina s tepiha u usisnu cijev. Na taj čete način biti sigurni da ste skupili maksimalnu količinu prljavštine. Mokri usisivač obično nema tako dobar sustav za filtriranje zraka, pa često nije idealno rješenje za uporabu u zatvorenim prostorima poput kuće jer izbacuje puno prašine u zrak.

Također, suhi usisavači uglavnom se izrađuju s posebnim filterima koji pomažu u održavanju zraka u vašem domu čistim, a također mogu imati UV svjetla za ubijanje bakterija i klica.

Prednosti mokrog usisavača

Mokri usisivač koristan je pri obavljanju teških poslova. Poželjet ćete uložiti u mokri usisivač ako želite jednostavno usisati bilo koju količinu vode ili velike količine prljavštine/krhotina jer obično imaju veliki spremnik koji se lako prazni. Mokro usisivač izuzetno je koristan kada radite u garaži, građevinarstvu, ili bilo kojem sličnom industrijskom prostoru. Mokri usisivač obično dolazi s dužim crijevom s priključcima što je iznimno korisno kada trebate usisati teško dostupna mjesta.

Mokri usisivač može se koristiti i kao sredstvo za čišćenje tepiha. Ručno tretirajte svoj tepih tekućinom za čišćenje tepiha, istrljajte mrlje, a zatim usišite sredstvo za čišćenje tepiha iz tepiha pomoću mokrog usisavača. Ponovite ovaj postupak s vodom kako biste isprali tepih i uklonili sav sapun i prljavštinu. Čišćenje tepiha mokrim usisivačem zahtjeva višak slobodnog vremena, ali ako ga nađete, uštedjet ćete na troškovima!

Kupiti mokri ili suhi usisivač?

U idealnom slučaju, ako ste standardni vlasnik kuće/stana i planirate čistiti jedino standardnu ​​prljavštinu koja se nakuplja u vašem domu, tada će suhi usisivač biti vaš najbolji izbor, a i zbog sustava filtracije puno je bolji. Suhi usisavač također je lakši za korištenje na velikoj površini i dizajniran je za izvlačenje stvari s tepiha.

Vrlo je praktično u kućanstvu imati suhi usisivač za unutarnju upotrebu i mokri usisavač za vanjsku upotrebu. Ako si možete priuštiti, osigurajte si najbolje iz oba svijeta.

Tražite vrećice za usisavač?

Pronađite baš onu vrećicu ili filter koji Vam treba.

Ako niste pronašli odgovarajuću vrećicu ili niste sigurni javite nam se na telefon ili WhatsApp gumb. Odgovaramo odmah ili u najkraćem roku.