10 stvari koje nikada ne biste trebali usisavati

Iako je osnovna namjena usisavača održanje čistoće prostora, a pod tim podrazumijevamo čišćenje podova od naslaga prašine i drugih, na podu neprimjerenih nečistoća, neke vrste otpada ipak ne bismo trebali usisavati. U nastavku pročitajte zašto ne biste trebali usisavati staklo, kavu, kosu ili, primjerice pepeo.

U ovome blogu pročitajte

usisavanje

Razbijeno staklo

Razbijene komadiće šalice ili zdjelice najlakše je pospremiti uz pomoć usisavača, no to i nije baš idealno rješenje za naš usisavač. Komadići razbijenog stakla mogu lako onesposobiti usisavač, no ljudi svejedno posežu za njim jer „neće se ništa dogoditi nakon jednog puta“. Velika pogreška.

Iako Vam se na prvu neće činiti kao da se nešto ne valja, nakon nekog vremena mogli biste lako primijetiti oštećenje na vrećici za usisavač koja više neće moći unutar sebe zadržati smeće i prašinu.

Osim toga isto tako može se dogoditi da komadić stakla ošteti filter ili presiječe mekani dio cijevi usisavača.

Metalni otpad

Usisavanje komadića metala, posebno žice može oštetiti vrećicu za usisavač te uzrokovati strujni udar, posebno ako kablovi nisu dobro izolirani.

Maleni papirići i konfete

Nakon velikog partija soba završi puna raznih malenih papirića i konfeta i sada je vrijeme da se to počisti. Najjednostavniji način je usisavač u ruke i gotov posao za tren oka, no maleni papirići i konfeti često su uzrok začepljenja usisavača zbog čega dolazi do pregrijavanja motora, nakon čega motor u potpunosti prestaje raditi.

Osim običnih papirnatih komadića tu su i konfeti izrađeni od folije koji su još veći neprijatelj Vašem usisavaču. Oni se zbog toplog zraka mogu rastopiti i ostati zaglavljeni na teško dostupnim mjestima. S obzirom da ih je jako teško kasnije očistiti iz usisavača, takav problem uglavnom rezultira prestankom rada usisavača.

Zemlja i čestice koje se nalaze u teglama kućnih biljaka

Koliko se puta dogodilo da Vam se razbila teglica s cvijećem pa se sva zemlja pronašla na podu ili su Vam stigli gosti s blatnjavim cipelama? Iako bismo i u toj situaciji rado posegnuli za usisavačem, svakako je bolja opcija uzeti metlicu i lopaticu u ruke i pokupiti to.

Korištenjem usisavača čestice zemlje ulaze još dublje u tepih, a ostale čestice koje su se nalazile u teglici poput lišća zadržavaju vlagu koja nađe li se u spremniku usisavača može oštetiti njegove pojedine dijelove. Ako je riječ o mokroj zemlji, njeno usisavanje moglo bi rezultirati oštećenjem motora usisavača.

Mokri pod

Poznato je kako je opasno usisavati pod koji je mokar ili na kojem se nalaze mokre stvari kako ne bi došlo do električnog udara ili kratkog spoja. Usisavači s vrećicama nikako nisu primjereni za usisavanje mokrog poda.

Kava, zrnca kave, kakao, brašno

Suha kava, brašno ili kakao neprijatelj su Vašem usisavaču jer njihova mala zrnca mogu blokirati filtere ili se zavući u motor i onesposobiti ga. Ako usišete ostatke svježe mljevene, iskorištene kave, njene čestice zalijepiti će se za unutarnji dio usisavača te će ih biti jako teško očistiti.

Iako na prvu ne izgleda tako, ona je i dalje gotovo uvijek vlažna. Stoga će štetiti Vašem uređaju bez obzira koju vrstu vrećice za usisavač koristite.

Kozmetika

Puder, bronzer, highlighter i ostala kozmetika koja je u „kamenu“ najgori su neprijatelji Vašem usisavaču. Iako izgledaju suho jer su „u kamenu“ oni sadrže različita ulja i tvari koja se počinju otapati u doticaju s toplinom i toplim zrakom. Te otopljene masne komponente rastopit će se u uređaju i na taj način začepiti određene mehaničke dijelove i filtere.

Nakon usisavanja kozmetike gotovo je nemoguće očistiti filter pa ćete ga tako vrlo vjerojatno morati zamijeniti.

Kako provjeriti je li vrijeme za promjenu vrećice i filtera za usisavač?

Kosa

Iako usisavanje kose nije poželjno, nemoguće ga je izbjeći. Zato je vrlo bitno pokušati što više izbjeći usisavanja velikih količina kose i životinjske dlake. Kosa i dlaka vrlo lako mogu začepiti crijevo i filter Vašeg usisavača. Nakon što se nakupi velika količina dlake one mogu uzrokovati i slabiji rad samog uređaja.

Pepeo i brašno

Iako je prihvatljivo usisati male količine brašna, nije baš preporučljivo. U slučaju da ipak usišete prevelike količine brašna vrlo vjerojatno će doći do blokiranja filtera, a cijeli uređaj će biti neosposobljen. S druge strane, čestice pepela vrlo su sitne pa ako ih usišete zapravo ćete ih samo dodatno raspršiti po zraku. Bolja solucija u ovom slučaju je ipak metla.

Kovanice i sitne igračke

Prije nego započnete s usisavanjem, svakako provjerite jeste li sa poda uklonili sitne igračke i kovanice. Iako se čini manje vjerojatnim, one bi ipak mogle oštetiti vrećicu ili motor usisavača. Na podu ćete možda pronaći i izgubljenu naušnicu ili puzzlu koju ste zagubili.

Tražite vrećice za usisavač?

Pronađite baš onu vrećicu ili filter koji Vam treba.

Ako niste pronašli odgovarajuću vrećicu ili niste sigurni javite nam se na telefon ili WhatsApp gumb. Odgovaramo odmah ili u najkraćem roku.