Koliko vrsta usisavača postoji?

Usisavači se dijele na nekoliko kategorija (vrste). To su cilindrični, industrijski, štapni, ručni, robotski, ciklonski i centralni usisavači. U nastavku Vam donosimo čemu je koji namijenjen i koje su mu najvažnije karakteristike.

U ovome blogu pročitajte

usisavač

Cilindrični usisavači

Cilindrični usisavači su najrasprostranjeniji na tržištu. Sastoje se od kućišta, motora, posude u kojoj se nalazi vrećica za usisavač, i crijeva. Prednost takvih usisavača je što su laki za upotrebu i kompaktnog dizajna pa ih se može lako pospremiti. Njihova glavna upotreba je za domaćinstva te se razlikuju po boji, snazi motora i raznolikom cijenom. Paket od 10 sintetičkih vrećica može trajati i do godinu dana.

Industrijski usisavači

Industrijski usisavači su namijenjeni u gospodarske svrhe. Zbog svoje glomaznosti i robusnog izgleda su najbolje rješenje za građevinu, velike prostore (hale), usisavanje vozila… Sastoje se od poklopca s motorom, kanistra i crijeva usisavača koje može biti metalno, ovisno o potrebi usisavanja. Dijele se na suho usisavanja i mokro usisavanje. Usisavači koji se koriste za mokro usisavanja NE SMIJU koristiti vrećicu već oni koriste periv filter, dok za suho usisavanje mogu koristiti vrećicu za usisavač.

Štapni usisavači

Štapni usisavači se koriste uglavnom u domaćinstvima a njihova najveća prednost je što su izrazito kompaktnog dizajna. Neki bolji modeli mogu imati i rotacijsku četku pa su zbog toga vrlo dobri za dubinska usisavanja tepiha. Glavna mana im je relativno mala vrećica za usisavač no zbog rjeđeg korištenja paket od 10 komada može trajati i do godinu dana. Razlikuju se uglavnom cijenom (ovisno o njegovim potrebama).

Robotski usisavači

Robotski usisavači su namijenjeni isključivo za domaćinstva. Sastoje se od usisavače i bazne stanice te ne koriste vrećice za usisavače, već spremnik prašine i rotacijskih četkica. Ovi usisavači se mogu programirati da rade u određeno vrijeme kada vlasnici nisu kod kuće i zbog toga su jako jednostavni za uporabu. Mana im je što imaju određen radijus djelovanja kao i određeno vrijeme upotrebe, te se koriste samo za ravne površine.

Ciklonski usisavači

Ciklonski usisavači su novost na tržištu i najvažnija stvar je da ne koriste vrećice za usisavače. Oni sadržavaju filter koji cirkularnim miješanjem zraka odvajaju prašinu u spremnik. Opisuju se kao idealno rješenje za usisavanje no to baš nije tako. Snaga ciklonskih usisavača je mnogo manja  nego kod klasičnih usisavača a cijena filtera često prelazi cijenu paketa 10 sintetičkih vrećica, što ih čini dosta skupljim. Još jedna od najvećih mana je to što je dosta teško pronaći odgovarajući zamjenski cirkularni filter.

Centralni usisavač

Centralni usisavač nije praktično ugraditi u postojeće domove jer se oni ugrađuju prilikom gradnje kuće ili zgrade u njenu infrastrukturu. Sastoje se od centralne baze sa snažnim motorom i mrežom cijevi u postojeće prostorije. Prednost mu je jednostavnost i tihoća rada. Ovaj usisavač može koristiti vrećice za usisavač ili filter.

Tražite vrećice za usisavač?

Pronađite baš onu vrećicu ili filter koji Vam treba.

Ako niste pronašli odgovarajuću vrećicu ili niste sigurni javite nam se na telefon ili WhatsApp gumb. Odgovaramo odmah ili u najkraćem roku.